Meer­derheid Eerste Kamer stemt voor sluipende open­stelling Lelystad Airport


Motie Koffeman c.s. nipt afgewezen

16 maart 2021

Vanmiddag werd in de Eerste Kamer gestemd over twee moties van de Partij voor de Dieren over de opening van Lelystad Airport. Tijdens het debat op 2 maart jl. met Landbouwminister Carola Schouten (CU) over de Stikstofwet bleek dat de minister nu al een natuurvergunning wil verlenen aan Lelystad Airport, zodat die kan beginnen met 10.000 vluchten. Ook bleek dat Lelystad Airport op de lijst stond van te legaliseren PAS-meldingen, voor 45.000 vluchten per jaar. De Partij voor de Dieren wilde met de moties voorkomen dat het vliegveld zo vlak voor de verkiezingen “met een list” door de Eerste Kamer werd geloodst.

Controversieel

Het stikstofdossier met betrekking tot Lelystad Airport werd eerder dit jaar door de Tweede Kamer controversieel verklaard. Daarom vindt de Partij voor de Dieren het bizar dat nu met gebruik van overtollige stikstofruimte van Schiphol de vluchten via Lelystad Airport zouden kunnen worden vergund. Fractievoorzitter Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer: “Het kabinet moet nu pas op de plaats maken en geen onomkeerbare besluiten nemen over de opening van Lelystad Airport. Zeker niet tijdens de huidige stikstofcrisis, en niet zo vlak voor de verkiezingen. Vandaag hebben we kunnen zien wat partijen nu echt vinden van Lelystad Airport.”

De motie om Lelystad Airport te schrappen uit de lijst van PAS-legaliseringen werd afgewezen met 37 stemmen voor en 38 tegen.

Voor stemden: Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA, D66, CU, SP, OSF, SGP en FvD.

Tegen: VVD, CDA, Fractie Nanninga, 50+, Fractie Otten en PVV.

De stemverhouding voor de motie die vroeg om opschorting van de natuurvergunning voor Lelystad Airport was 25 voor, 50 tegen.

Voor stemden Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA, SP, SGP en FvD.

Tegen: VVD, CDA, 50+, D66, PVV, CU, Fractie Otten, OSF en Fractie Nanninga.

Niko Koffeman: “Het is teleurstellend dat de Eerste Kamer de correctie van de sluiproute van het kabinet om de opening van Lelystad Airport te bespoedigen, afwijst. De discussie zal zich nu ongetwijfeld verplaatsen naar de rechtbank en in een latere fase naar de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet. Kiezers die hun stem willen verheffen tegen de opening van Lelystad Airport, zijn morgen aan het woord”.

Gerelateerd nieuws

Stembiljet ook dit jaar te groot voor kwetsbare kiezers

“Stembiljet te groot volgens OVSE” De stembiljetten voldoen ook dit jaar niet aan de aanbevelingen van de OVSE om bij de g...

Lees verder

Kabinet: "Geen EU-geld meer naar promotie van vleesproducten"

PvdD-senator Henriëtte Prast presenteert kabinetsstandpunt tijdens voorbereidende klimaattop in Rome: Geen EU-geld meer naar ...

Lees verder