Stem­biljet ook dit jaar te groot voor kwetsbare kiezers


Aanbe­ve­lingen van OVSE worden niet nageleefd

16 maart 2021

Stembiljet te groot volgens OVSE

De stembiljetten voldoen ook dit jaar niet aan de aanbevelingen van de OVSE om bij de grootte van het biljet rekening te houden met kwetsbare kiezers. Uit antwoorden van de minister van BZK op vragen van senator Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren blijkt dat de OVSE bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 al bezwaren uitte tegen de grootte van het stembiljet. Met 37 partijen is het stembiljet dit jaar alleen maar groter geworden.

Volgens de OVSE waren de stembiljetten in 2017 door hun grootte vooral voor ouderen, slechtzienden en mensen met een mentale beperking moeilijk hanteerbaar. Ook maakte het het tellen van de stemmen moeilijk. Veel kiezers klaagden bovendien dat ze het stembiljet moeilijk kregen teruggevouwen.

In mei 2021 stuurde de minister van BZK een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer om het experimenteren met andere, handzamere formaten mogelijk te maken. Dat voorstel is nog niet behandeld. “Onacceptabel,” zegt Koffeman. “We zien bij iedere verkiezing weer dat kwetsbare groepen het onderspit delven als het gaat om veiligheid en toegankelijkheid van het stemproces. Het enorme stembiljet, gecombineerd met de keuze voor een kleine envelop, is waarschijnlijk een van de oorzaken dat er problemen zijn met het briefstemmen door 70+’ers. Zeer knullig.”

De Partij voor de Dieren vindt het belangrijk dat de verkiezingen voor iedereen veilig en toegankelijk zijn. Daarom startte de partij een kort geding tegen de Staat, om briefstemmen voor alle kwetsbare kiezers mogelijk te maken, niet alleen voor 70+’ers. Dat kort geding werd onder meer vanwege praktische bezwaren verworpen.



Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren stemt tegen de Corona-spoedwet

De Eerste Kamerfractie van de Partij voor de Dieren heeft op 27 oktober in de Eerste Kamer tegen de Tijdelijke wet maatregele...

Lees verder

Meerderheid Eerste Kamer stemt voor sluipende openstelling Lelystad Airport

Vanmiddag werd in de Eerste Kamer gestemd over twee moties van de Partij voor de Dieren over de opening van Lelystad Airport....

Lees verder