Inbreng Visseren-Hamakers (PvdD) over MER Levens­duur­ver­lenging kern­cen­trale Borssele (32 645, O)


Indiendatum: feb. 2025

In zijn brief stelt de staatssecretaris dat in een reactienota ‘wordt aangegeven hoe de adviezen van de Commissie MER door de minister opgevolgd worden’.

-          De fractie van de Partij voor de Dieren gaat ervan uit dat het kabinet alle adviezen van de Commissie overneemt. Is deze aanname juist? Zo nee, waarom niet en kan het kabinet dan aangeven welke adviezen niet of slechts deels zullen worden overgenomen?

-          Wij vragen het kabinet om in de reactienota puntsgewijs op de adviezen van de Commissie (advies van 25 oktober 2024) te reageren, inclusief de meer gedetailleerde adviezen per onderwerp.

-          Onder meer de adviezen over: a) nucleaire veiligheid en calamiteiten en rampenscenario’s, en b) nucleair afval, zijn reden tot zorg. ‘Het MER schiet hier tekort’, concludeert de Commissie over nucleaire veiligheid. Graag een reactie van het kabinet op deze adviezen.

Het MER positioneert de besluitvorming over het eventueel langer openhouden van de kerncentrale Borssele in het bredere perspectief van de wensen van het kabinet voor additionele kerncentrales, en de vraag rondom de noodzaak van kernenergie, met andere woorden de plaats van kernenergie in de nationale energie-mix.

-          Hoe bewerkstelligt het kabinet besluitvorming in de TK en EK vanuit deze bredere perspectieven (meer kerncentrales en vraag rondom de noodzaak van kernenergie)? Met andere woorden, hoe kunnen TK en EK besluiten over het toekomstige energiesysteem in Nederland in samenhang nemen?

-          Wat is de planning voor het besluitvormingstraject: wanneer verwacht het kabinet verschillende onderzoeken, wanneer voorziet het kabinet besluitvorming over verschillende wetsvoorstellen in het kader van het toekomstig energiesysteem etc?

-          Hoe verhouden de verschillende aspecten van de verschillende soorten energiebronnen  zich tot elkaar, onder meer in termen van: a) milieu effecten (klimaat, biodiversiteit, vervuiling etc), zowel in Nederland als in de productieketen, b) kosten voor de rijksoverheid (en andere overheidsinstanties) voor bouw, beheer, onderhoud, risicobeheer, ontmanteling, c) hernieuwbaarheid, d) afval, e) geopolitieke overwegingen?

-          Hoe zou een toekomstig Nederlands energiesysteem zonder kernenergie, en zonder boren naar gas of olie in Nederland en in Nederlandse wateren eruit zien? Hoe zou de energiemix eruit zien? Welke consequenties heeft dit voor andere opgaven, zoals energiebesparing?

De Raad van State heeft het kabinet geadviseerd een sociaaleconomische structuur analyse te maken, om zodoende keuzes op het gebied van industriepolitiek en ruimtelijk ordening – de vraag wat voor soort economie we willen ontwikkelen - zorgvuldiger en meer integraal te kunnen maken. De Partij voor de Dieren vindt dit een zinvol advies, ook voor de keuzes over het toekomstige Nederlandse energiesysteem.

-          Is het kabinet voornemens zo’n analyse te maken, zo ja, wanneer? Zo nee, waarom niet?

 

Interessant voor jou

Vragen Nicolaï (PvdD) over Wet financiële defensieverplichtingen

Lees verder

Nadere vragen Visseren-Hamakers (PvdD) over begroting LVVN 2025

Lees verder

    Learn More Doneer