Wolf neemt deel aan Prins­jesdag


Senator Ingrid Visseren-Hamakers draagt rode hoed en jurk met wolf

17 september 2024

De wolf neemt deel aan Prinsjesdag

De wolf is het zat. De politiek weigert maatregelen te nemen zodat zij vreedzaam kan samenleven met de mens. Een levensgrote wolf komt daarom naar Prinsjesdag om aandacht te vragen voor de noodzaak van actie: de Minister moet per direct de wettelijke verplichting om schapen te beschermen tegen de wolf handhaven. PvdD-senator Ingrid Visseren-Hamakers draagt een rode hoed en een jurk met een levensgrote wolf, verwijzend naar het sprookje van roodkapje en wolf.

Ingrid Visseren-Hamakers draagt op Prinsjesdag 2024 een jurk met een wolf.
PvdD-senator Ingrid Visseren-Hamakers draagt op Prinsjesdag 2024 een jurk met een wolf. Jurk gemaakt door Toos Hamakers.




Terreinbeheerders en lokale overheden hebben verzuimd bewoners voldoende te informeren over hoe ze zich het beste kunnen gedragen in gebieden waar wolven wonen, met alle gevolgen van dien. De incidenten met wolven van de afgelopen tijd zijn niet de schuld van de betrokken mensen, honden of wolven, maar van lokale en regionale overheden en terreinbeheerders die bewoners hadden moeten voorlichten, en handhavend hadden moeten optreden tegen mensen die wolven bijvoerden met hamburgers en frikandellen, zoals gebeurde in Ermelo.

Ook de incidenten met schapen zijn niet de schuld van de wolf, maar van de eigenaren van de schapen. De meeste schapeneigenaren weigeren simpelweg hun schapen te beschermen tegen wolven. Dat is niet alleen moreel verwerpelijk maar ook in strijd met de wet. Het is volgens het ‘Besluit houders van dieren’ verplicht om dieren die buiten worden gehouden te beschermen tegen roofdieren. De schapenhouders zijn dus in overtreding. Ze verzuimen hun schapen te verzorgen, terwijl die van hen afhankelijk zijn voor hun bescherming. Ze laten hun schapen dus in de kou staan. De overheid maakt zich medeplichtig aan deze wetsovertreding door veehouders die weigeren maatregelen zoals wolfwerende hekken te gebruiken desondanks te compenseren voor geleden schade.

Toenmalig minister van der Wal zegde de Eerste Kamer toe om voor de zomer met plannen voor handhaving te komen. BBB-minister Wiersma kiest echter voor een vertragingstactiek: ze wil eerst gaan polderen en voorlopig niet handhaven. Dat zorgt ervoor dat wolven schapen gedurende langere tijd als makkelijk te benaderen prooien gaan zien, en dat gedrag ook aan hun jongen doorgeven. Uit Duits onderzoek blijkt dat in het wild levende dieren de voorkeursprooien zijn voor wolven, slechts 1 % van hun menu bestaat uit schapen. Hoe langer de Minister met handhaven wacht, hoe groter het probleem dus wordt – daarom is per direct handhaven noodzakelijk, voor de schapen, schapenhouders, en de wolven.

De houding van de nieuwe minister komt niet als een verrassing. De BBB stelt voor om van Nederland een ‘wolvenvrije zone’ te maken (wat geen enkele kans van slagen heeft) en gaat op zoek naar ‘juridische snelwegen’ en ‘gewijzigde definities’ om het dier makkelijker tot probleemwolf te kunnen bestempelen en snel te kunnen aanpakken met pootklemmen, paintball geweren of zelfs dodelijk afschot, wat wettelijk streng verboden is.

Op Prinsjesdag vraagt de wolf aan overheden om hun verantwoordelijkheid te nemen door de wet te handhaven en bewoners te helpen om in vrede samen te leven met de wolf. De wolf is welkom – Nederlanders houden van de natuur. De wolf gaat niet meer weg en honden aan de lijn en schapen achter een wolfwerend hek hebben minder te vrezen van de wolf dan van mensen die jaarlijks 685.000 schapen doden.

We kunnen vreedzaam samenleven met de wolf, als we ons gedrag een beetje aanpassen. Net zoals we doen door tijdens het broedseizoen onze honden aan te lijnen, of afstand te houden van andere dieren in het wild, zoals Schotse hooglanders of zwanen. We passen ons dus al heel vaak aan de natuur aan, gewoon, omdat we de natuur respecteren, houden van de natuur, en ervan genieten. Dus we kunnen dat ook voor de wolf.

De Eerste Kamer-fractie van de Partij voor de Dieren zal de wolf begeleiden naar de Koninklijke Schouwburg waar de troonrede zal worden voorgelezen.