PvdD wil inter­pel­la­tie­debat met premier over lobby Kroes voor Uber


20 februari 2023

Partij voor de Dieren Eerste Kamer wil interpellatiedebat met Rutte over lobbygesprekken Kroes voor Uber

De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer, Niko Koffeman, vraagt dinsdag 21 februari verlof in de Senaat voor een interpellatie met premier Rutte over de lobbygesprekken met de toenmalig Uber-ceo, Travis Kalanick. Neelie Kroes vroeg Rutte daarom, ondanks het feit dat ze vanwege haar afkoelingsperiode na haar functie als Eurocommissaris, niet mocht lobbyen.

Eerder vroeg Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer om een debat over deze kwestie die aan de orde kwam na een WOO-verzoek, maar de coalitie blokkeerde dat debat in de Tweede Kamer. Omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer zou een verzoek om een interpellatie met de premier over deze kwestie meer kans kunnen maken.

Het belang van publieke verantwoording is evident, Minister-President Rutte ontving Kalanick weliswaar niet in het Torentje zoals Kroes graag wilde - Kalanick wilde speciaal voor het lobbygesprek naar Nederland vliegen - maar ontmoette de Uber topman alsnog enkele maanden nadien in Silicon Valley.

Kroes werd ingezet om te lobbyen rond de taxiwetgeving en een strafrechtelijk onderzoek naar Uber door het OM. Later werd Kroes betaald adviseur van Uber.

Het Europees Bureau voor Fraudebestrijding OLAF heeft inmiddels een onderzoek gestart naar het handelen van Kroes.

Koffeman: “De Partij voor de Dieren vindt het belangrijk dat op zo kort mogelijke termijn helder wordt of de premier zich dienstbaar gemaakt heeft aan winst van derden en hoe hij het onreglementaire lobbywerk van zijn partijgenote, ex-Eurocommissaris Kroes beoordeelt.”

Het verzoek om de interpellatie komt dinsdag 21 februari kort na 13.30 u in stemming.

Gerelateerd nieuws

Op verzoek van PvdD Eerste Kamer: overwerk-toeslag voor part-timers

Part-timers die overwerken omdat hun werkgever daarom vraagt, moeten over die uren extra betaald kunnen krijgen. Nu kunnen pa...

Lees verder

De grootste successen van de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer

De Partij voor de Dieren is de donkergroene aanjager in de Senaat. Wij zorgen ervoor dat andere partijen harder gaan lopen al...

Lees verder