De grootste successen van de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer


Geen data­center in Zeewolde... en meer!

2 maart 2023

De Partij voor de Dieren is de donkergroene aanjager in de Senaat. Wij zorgen ervoor dat andere partijen harder gaan lopen als het gaat om dierenwelzijn, natuur en klimaat. Maar ook als het gaat om de bescherming van grondrechten (corona), slavernijverleden, en het compenseren van de studieschuld van studenten. In de Eerste Kamer doen wij regelmatig voorstellen waarmee we opkomen voor alles wat kwetsbaar is. En met succes.

De grootste successen op een rij:

1. Geen datacenter in Zeewolde

  Vorig jaar dreigde Meta (Facebook) in Zeewolde een energieslurpend, hyperscale datacenter neer te zetten ter grootte van maar liefst 245 voetbalvelden. Dat complex zou worden gebouwd op zeer vruchtbare kleigrond – grond die we hard nodig zullen hebben in de omschakeling naar duurzame landbouw – en een groot deel van de groene stroom in de regio opsouperen. De Partij voor de Dieren zorgde er met een motie en politieke druk voor dat dit plan van tafel ging. Ook ons voorstel om de verkoop van agrarische gronden voor de verkoop van datacenters op te schorten, werd aangenomen. Een groot succes waar we enorm trots op zijn!

  2. Geen nieuwe subsidies naar biomassa

   De Partij voor de Dieren is tegen biomassa. Bomen moet je niet kappen en je moet ze al helemaal niet opstoken in biomassacentrales. Biomassa mag dan op papier duurzaam zijn, in werkelijkheid is biomassa vervuilender dan gas en kolen. Dankzij een motie van de Partij voor de Dieren gaan er geen nieuwe subsidies meer naar biomassa. Wat onze partij betreft, stopt Nederland zo snel mogelijk met biomassa. We kunnen beter investeren in echt groene energie, zoals zonne- en windenergie en geothermie.

   3. Long-covid-fonds voor zorgmedewerkers

    In de eerste coronagolf moesten veel zorgmedewerkers onbeschermd en onder hoge werkdruk diensten draaien. O.a. verpleegkundigen, ambulancemedewerkers en artsen hielden de zorg overeind en redden talloze mensenlevens. Helaas raakten velen van hen daarbij zelf besmet, zonder volledig te herstellen. Dat betekent dat ze langdurig ziek zijn en niet meer (volledig) kunnen werken. Dankzij een voorstel van de Partij voor de Dieren komt er een financieel fonds van 150 miljoen euro voor (ex-)zorgmedewerkers die long-covid opliepen.

    4. Afschaffen van btw op groenten en fruit

     Het leven is veel duurder geworden. Dat merken we aan onze energierekening, maar ook in de supermarkt. De Partij voor de Dieren vindt dat gezond eten betaalbaar moet zijn voor iedereen. Daarom willen wij dat de btw op (onbewerkte) groenten en fruit wordt afgeschaft. Een motie van de Partij hierover werd unaniem aangenomen. Omdat het kabinet echter zegt niet precies te weten wat groenten en fruit precies zijn, en door aanhoudende IT-problemen bij de Belastingdienst, is deze motie nog niet uitgevoerd. Wij blijven er druk op zetten, want dit moet gewoon geregeld worden!

     5. Compensatie van studenten van de pechgeneratie

      Studeren moet voor iedereen betaalbaar zijn. De Partij voor de Dieren wil dat het ‘sociaal’ leenstelsel wordt afgeschaft en terugkeer van de basisbeurs. De invoering van het leenstelsel was een grote fout, waar de Partij voor de Dieren van begin af aan al tegen was, anders dan PvdA, Groenlinks en D66. Dankzij steun van GL, de PvdA en D66 kwam het ‘sociaal’ leenstelsel er in 2015 toch. Nu hebben veel studenten een enorme studieschuld (gemiddeld 14.000 euro bij afstuderen). Dat betekent dat ze hun leven met een achterstand beginnen. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis, omdat zij door hun studieschuld soms geen hypotheek kunnen krijgen. Daarom vinden wij dat studenten van de pechgeneratie financieel gecompenseerd moeten worden. Een motie van de Partij voor de Dieren daarover werd aangenomen. Ook vinden wij dat de rente op studieschulden op 0% bevroren moet worden. Als student ben je dus het beste uit bij de Partij voor de Dieren!

      Gerelateerd nieuws

      PvdD wil interpellatiedebat met premier over lobby Kroes voor Uber

      Partij voor de Dieren Eerste Kamer wil interpellatiedebat met Rutte over lobbygesprekken Kroes voor Uber De fractievoorzi...

      Lees verder

      Stemchecker Eerste Kamer

      Op 15 maart mogen we naar de stembus om te stemmen voor de Provinciale Staten. Die stem is ook bepalend voor de Eerste Kamer....

      Lees verder