Konijn neemt deel aan Prins­jesdag


PvdD: "Konijn als symbool voor een nieuw moreel kompas"

19 september 2023

Konijn neemt deel aan Prinsjesdag

Het welzijn van dieren wordt vaak vergeten in de Miljoenennota. Daarom neemt een levensgroot konijn deel aan Prinsjesdag. Het konijn vertegenwoordigt wat er mis is in de relatie tussen mens en dier. Het maakt niet uit waar zij woont of met welk doel ze wordt gehouden, het konijn is altijd het haasje: in de bio-industrie, in de natuur, als proefdier, huisdier of exotische soort, of voor haar vacht of angorawol.

Het gaat slecht met het konijn

Er leven in Nederland jaarlijks zo’n 300.000 konijnen in de bio-industrie, waar zij onder slechte omstandigheden worden gehouden, vaak alleen en in te kleine, draadgazen kooien. Een op de zes van deze konijnen sterft vroegtijdig door ziekte en stress. Daarnaast blijven konijnen populair als proefkonijn: alleen al in Nederland worden er per jaar 19.000 proeven gedaan op en met deze dieren.
Ook in het wild gaat het slecht met het konijn. De konijnenpopulatie blijft dalen. Daarom is de jacht in heel Nederland vanaf het seizoen 2022-2023 verboden. Ongeveer een miljoen konijnen worden in Nederland gehouden als huisdier. Eigenaren wordt geadviseerd om meerdere konijnen samen te houden omdat ze sociale dieren zijn. Daarnaast hebben ze veel ruimte nodig om te rennen en springen, en moeten ze kunnen knagen. Voor angorawol worden de konijnen levend en onverdoofd kaalgeplukt: een vreselijke vorm van dierenmishandeling.

Bedreigde diersoort

In Spanje, Portugal en Frankrijk is het Europese konijn inmiddels officieel een bedreigde soort. Belangrijkste oorzaken zijn ziektes en steeds kleinere en minder geschikte leefgebieden door landbouw en verstedelijking. Daarnaast worden ongeveer 50 miljoen konijnen jaarlijks wereldwijd gedood voor bont. In landen waar konijnen als invasieve soort worden gezien, worden ze met verschillende dodelijke middelen bestreden.

Maar het konijn is niet het enige dier dat lijdt. Het konijn in de Troonrede vertegenwoordigt wat de Partij voor de Dieren betreft alle dieren die in Nederland en wereldwijd in verschillende sectoren lijden: zoals de ruim 500 miljoen dieren die in Nederland jaarlijks worden geslacht, de bijna 500.000 dieren die worden gebruikt bij dierproeven in Nederland, de meer dan een miljoen wilde dieren die jaarlijks in Nederland worden gedood door de jacht en de bijna 20.000 wilde ganzen die jaarlijks in Nederland worden vergast.

Konijn als moreel kompas

Het konijn vertegenwoordigt dus de noodzaak tot andere prioriteiten in de Troonrede. In plaats van het uitdelen van 40-46 miljard euro per jaar aan fossiele subsidies, zou de Miljoenennota moeten zorgdragen voor arme en kwetsbare mensen, dieren en natuur. Het konijn staat dus voor een ander moreel kompas – een kompas van compassie.

Foto: PvdD-senator Ingrid Visseren-Hamakers vraagt met haar konijnen-jurk aandacht voor de dieren die lijden, in Nederland en elders ter wereld.

Exacte cijfers en bronnen


Gerelateerd nieuws

Opinie artikel Koffeman (PvdD): Schapen zijn veel gevaarlijker dan wolven. En kippen, varkens en koeien ook

Opinie: Schapen zijn veel gevaarlijker dan wolven. En kippen, varkens en koeien ook 10 juli 2023, De VolkskrantHet bijtincid...

Lees verder

Partij voor de Dieren Eerste Kamer dient klacht in bij Europese Commissie over illegaal afbranden biggenstaartjes

PvdD dient klacht in bij Europese Commissie over illegaal afbranden van biggenstaarten in Nederland De Eerste Kamerfractie va...

Lees verder