Eerste Kamer blokkeert snelle verkoop grond voor data­center Facebook/Meta


Motie van Partij voor de Dieren aange­nomen

21 december 2021

De Eerste Kamer heeft het kabinet opgedragen mogelijke verkoopplannen van 80 hectare grond in Zeewolde ten behoeve van een hyperscale datacenter voor Facebook/Meta op te schorten tot het moment dat er een kabinetsvisie op de vestiging van datacenters gereed is om met het parlement te bespreken.

De motie van Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren kreeg brede steun van alle oppositiepartijen in de Senaat, alleen de coalitiepartijen stemden tegen.

Dat betekent dat de plannen van Facebook/ Meta voorlopig geen doorgang kunnen vinden tot de gereedkoming van een kabinetsvisie en het oordeel van het parlement daarover.

Bij de goedkeuring van de wijziging van het bestemmingsplan in de gemeente Zeewolde, dreigde het omstreden project in een stroomversnelling te komen, maar dat proces is nu onderbroken door de blokkade vanuit de Eerste Kamer. Dat brengt de besluitvorming over dit project en de vestiging van 21 andere datacenters terug op de landelijke politieke agenda en parlementaire besluitvorming daarover.

Gerelateerd nieuws

Kabinet: "Geen EU-geld meer naar promotie van vleesproducten"

PvdD-senator Henriƫtte Prast presenteert kabinetsstandpunt tijdens voorbereidende klimaattop in Rome: Geen EU-geld meer naar ...

Lees verder

Massale steun voor motie-Koffeman voor pas op de plaats megadatacenter in Zeewolde

Succes in de Eerste Kamer: Massale steun voor motie PvdD voor pas op de plaats datacenter Zeewolde Een overgrote meerderhei...

Lees verder