Vragen van Visseren-Hamakers (PvdD) over ener­giewet


Indiendatum: 24 sep. 2024

De fractie van de Partij voor de Dieren heeft de volgende vragen over de Energiewet.

De energiewet speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Succesvolle implementatie van de wet en de transitie staat of valt met het besparen van energie. Zo blijft de transitie betaalbaar voor iedereen; door minder energie te produceren wordt de impact op het milieu verminderd (minder uitstoot van broeikasgassen, minder gebruik van grondstoffen, minder afval); minder energie hoeft te worden getransporteerd waardoor investeringen in het systeem lager uitvallen.

  1. Deelt de minister deze analyse? Zo ja, welk beleid wordt voorbereid of geïmplementeerd op het gebied van energiebesparing? Zo nee, waarom niet?

Om de energiewet en de energietransitie doelmatig en doeltreffend te implementeren is het van belang om de transitie te bezien in relatie met andere transities, beleidsterreinen en sectoren, bv. het industriebeleid: wat voor soort economie en bedrijvigheid Nederland wil behouden en ontwikkelen, ook gezien de noodzaak van energiebesparing.

  1. Hoe ziet de minister de relatie tussen de energietransitie en het economisch en industriebeleid?

De relatie met het landbouwbeleid is van bijzonder belang. Mest en slachtafval uit de vee-industrie wordt onder de noemer ‘groen gas’ onderdeel van de energietransitie. Dit staat haaks op de noodzaak en wenselijkheid om de vee-industrie af te bouwen.

2. Wordt productie en gebruik van ‘groen’ gas door het kabinet gestimuleerd? Zo ja, hoe en waarom? Hoe groot is het budget voor deze ondersteuning? Kunt u dit uitsplitsen over de verschillende soorten ‘groen’ gas?

De wet regelt maar tot op zekere hoogte de mogelijkheid tot energiedelen.

3. Voorziet de minister aanvullende maatregelen en wet- en regelgeving om deze mogelijkheid verder te bewerkstelligen? Zo ja, hoe zien deze maatregelen eruit? Zo nee, waarom niet?

De wet omvat geen definitie van energiearmoede.

4. Welke definitie hanteert de minister van de term energiearmoede?

5. Is de minister van plan deze definitie te verankeren in beleid? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

6. Hoe waarborgt de minister dat de energietransitie geen energiearmoede met zich meebrengt?

7. Denkt de minister hierbij ook aan fiscale maatregelen? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

De wet verankert het energieplafond niet.

8. Waarom is hiervoor gekozen? Is de minister voornemens om dit alsnog te integreren in beleid? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

Algemene vragen

9. Is de minister bereid om de wet snel te evalueren om zodoende eventuele hiaten en onvoorziene effecten te adresseren? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

10. Is de minister van mening dat de ACM voldoende is toegerust voor haar toezichtsrol? Is de minister bereid hierover de vinger aan de pols te houden? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

11. Hoe voorziet het kabinet in regie op de energietransitie?

Het nieuwe kabinet heeft de ambitie uitgesproken om op korte termijn een groot aantal woningen bij te bouwen in Nederland.

12. Hoe waarborgt de minister dat de nieuw te bouwen woningen energieneutraal worden opgeleverd?

Accu’s en terugleveren

13. Hoe beoordeelt u de mogelijkheden om thuisgebruik van zelf opgewekte energie c.q van energie delen via het stimuleren van thuisaccu’s?

14. Kunt u aangeven hoe ons omringende landen het gebruik van thuisaccu’s stimuleren en welke rol dat kan spelen in het beperken van netcongestie? Welke lessen kunnen we leren van het thuisaccugebruik in de ons omringende landen?

15. Bent u bereid een stimuleringsprogramma te ontwikkelen om gebruik van thuisaccu’s te bevorderen?

16. Bent u bereid te voldoen aan het verzoek van de Tweede Kamer om teruglevering van zelf opgewekte energie nooit tegen negatief tarief toe te staan (in elk geval een billijke terugleververgoeding te eisen van de energiemaatschappijen) en ook de nu weinig transparante terugleverboetes die energiemaatschappijen daarbij in grote diversiteit in rekening brengen te betrekken zodat transparantie in het energie-aanbod gegarandeerd wordt? Bent u bereid terugleverboetes te verbieden?

Data & energieverbruik

17. Hoeveel procent van het landelijk elektriciteitsverbruik ging in 2023 naar datacenters? Om hoeveel miljard kilowattuur ging dat?

18. Hoeveel nieuwe datacenters verwacht de regering de komende periode? Klopt het dat er geen nieuwe hyperscale datacenters gebouwd zullen worden?

19. Hoe verhoudt zich een verwachte stijging van het elektriciteitsverbruik door toegenomen gebruik van AI tot de energiewet?

Interessant voor jou

Vragen van Nicolaï (PvdD) over Indonesië en Colijn

Lees verder

Nadere vragen van Koffeman (PvdD) over verduurzaming van de luchtvaart

Lees verder

    Learn More Doneer