Schrif­te­lijke vragen Visseren-Hamakers (PvdD) over voortgang verduur­zaming industrie


Indiendatum: 26 nov. 2024

De Partij voor de Dierenfractie heeft met interesse kennisgenomen van brief van de minister van EZ/KGG over de voortgang van de verduurzaming van de industrie (EK 29.826 / 32.813, D). Naar aanleiding hiervan heeft de fractie een aantal vragen.

De Partij voor de Dierenfractie leest dat het kabinet onderzoekt ‘welke maatregelen nodig zijn om het CCS-project Aramis op gang te brengen’ (p. 2).

1. Is de minister het met de Partij voor de Dierenfractie eens dat investeringen in kunstmatige CO2 opslag onder de Noordzee beter geïnvesteerd kunnen worden in de ontwikkeling van natuurlijke CO2 opslag? Graag een reflectie van de minister.

2. Welke maatregelen onderzoekt de minister om meer natuurlijke CO2 opslag te realiseren? Als de minister hier geen onderzoek naar doet, graag een toelichting waarom dit niet gebeurt.

‘Het kabinet zet zich samen met bedrijven in om verduurzamingsprojecten tot uitvoer te laten komen, waarbij van bedrijven ook commitment wordt verwacht om investeringsbeslissingen niet voor zich uit te schuiven. Maar zelfs met deze inspanningen zal het, op basis van de interviews, waarschijnlijk lastig blijken om de indicatieve sectordoelstelling voor de industrie in 2030 te realiseren’ (p. 3).

3. Wat gaat het Kabinet eraan doen zodat bedrijven deze investeringsbeslissingen niet voor zich uit zullen schuiven?

4. Welke stappen gaat het kabinet nemen om deze cruciale sectordoelstellingen alsnog te behalen? Er wordt gesproken over alternatief beleid. Welk beleid is dit?

5. Welke concrete stappen gaat de minister zetten om zo snel mogelijk af te stappen van onze afhankelijkheid van olie, kolen en gas?

6. Het Kabinet zegt te werken aan klimaatafspraken met de twintig grootste vervuilers, maar na jarenlang onderhandelen is nog met geen enkel bedrijf een definitieve afspraak gemaakt over een verduurzamingspad [1]. Kan de minister toelichten welke cruciale fouten er zijn gemaakt waardoor er geen enkel verduurzamingspad op tafel ligt met de twintig grootste uitstoters van Nederland?

7. Waarom heeft het Kabinet besloten om 4,5 miljard meer fossiele subsidies méér uit te geven dan in de plannen van het vorige Kabinet? Hoe valt deze beslissing te verantwoorden in een tijd waarin het cruciaal is om alles op alles te zetten om Klimaatdoelstellingen om in 2030 minstens 55% CO2 reductie te realiseren? [2]

De Partij voor de Dierenfractie leest dat het Kabinet kaders wil stellen voor de ontwikkeling van circulair plastic door middel van normeren, beprijzen en stimuleren (p. 5).

8. Kan de minister concreet toelichten wat normeren, beprijzen en stimuleren inhoudt?

9. Welke stappen gaat het Kabinet zetten om zo snel mogelijk naar een circulaire economie toe te werken? Is de minister voornemens een nationaal plan op te stellen met concrete doelstellingen om de productie en consumptie van goederen te verminderen? Zo ja, welke stappen zet de minister hiertoe? Zo nee, waarom niet?

10. Is de minister voornemens om duurzame opties meer aan te moedigen die de consument kan terugzien in het (lager) beprijzen? Zo ja, graag een toelichting op welke manier de minister dit gaat concretiseren. Zo nee, waarom niet?

De minister geeft aan een visie te gaan ontwikkelen voor het gebruik van duurzame koolstof als grondstof (p. 6).

11. Welke definitie hanteert de minister voor duurzame koolstof? Welke ‘duurzame koolstofbronnen’ wil de minister gaan gebruiken voor duurzame koolstof? In welke verhoudingen?

Een bron die genoemd wordt voor duurzame koolstof is onder andere het verbranden van biomassa [3].

12. Is de minister op de hoogte van het feit dat het verbranden van biomassa vervuilender is dan het verbranden van kolen? [4] Waarom zet de minister, ondanks deze kennis, alsnog stappen richting het gebruik en opschaling van biomassa?

13. Hoe staat de minister tegenover principiële keuzes over de vraag welke Top 20 industrieën wel/niet/een aangepaste toekomst hebben in een duurzame economie?

14. Is de minister bereid sancties in te stellen tegen de Top 20 industrieën/bedrijven die er niet in slagen hun bedrijfsvoering te verduurzamen?

15. Is de minister bereid te onderzoeken welke bijdrage de Top 20 industrieën leveren aan brede welvaart in Nederland en elders ipv alleen te kijken naar de bijdrage aan het Nederlandse BBP?

[1] Uitstoot van industrie vooral omlaag door krimp, verduurzaming komt niet op gang | Klimaat | NU.nl
[2] Experts teleurgesteld over Nederlandse coalitie tegen fossiele subsidies
[3] Duurzame koolstof, de sleutel tot een duurzame chemische industrie - Bio Based
Press

[4] Onderzoek: biomassa zorgt voor hogere uitstoot dan kolen | Binnenland | AD.nl