Schriftelijke vragen Visseren-Hamakers (PvdD) over Belastingplan 2024
Indiendatum: 26 nov. 2024
Algemene vragen over Pakket Belastingplan
Fossiele subsidies
In de bijlage 23 van de miljoenennota geeft het kabinet een overzicht van fossiele subsidies (of ‘fossiele regelingen’ of ‘fossiele voordelen’). Het kabinet hanteert hierbij verschillende benaderingen. Volgens de inventarisatiebenadering betroffen de fossiele regelingen in 2024 28.5 miljard euro, en volgens de externe kosten benadering in 2023 16.7 miljard of 21.3 miljard (afhankelijk van de berekeningsmethode).
- Hoe verhouden deze bedragen zich tot de rond 39.7-46.4 miljard euro, zoals ingeschat door het CPB en PBL voor de miljoenennota 2024? Waar is de substantiële vermindering van de inschatting van de fossiele subsidies op gebaseerd? Welke regelingen – met welke financiële consequenties – zijn beëindigd? En welk gedeelte van de vermindering is te verklaren door een verandering in benaderingen?
- Welke van deze kosten van fossiele regelingen betreffen belastingmaatregelen? Onze fractie ontvangt graag een lijst van de belasting-gerelateerde maatregelen, met hun kosten.
- Welke plannen heeft het kabinet om de fossiele regelingen, inclusief belastingmaatregelen, verder te verlagen?
Belastingplan 2025 (36602) (nummering verwijst naar nummering in de agenda van de EK cie FIN van 26/11/24)
Aardgas uit hernieuwbare bronnen
In de MvT (bl.4) staat dat er een vrijstelling voor gebruik van aardgas uit hernieuwbare bronnen wordt geïntroduceerd en het originele tariefpad uit de eerder aangenomen Wet fiscale maatregelen glastuinbouw (FKM Glastuinbouw) wordt aangepast.
- Wat is de definitie van aardgas uit hernieuwbare bronnen? Welke bronnen vallen hieronder? Welke soorten gas vallen onder de definitie van ‘groen’ gas?
- Welke fiscale maatregelen bestaan er voor ‘groen’ gas (dus gas uit mestvergisting, slachtafval, overige biomassa etc.)? Wat zijn de kosten per jaar van deze maatregelen?
- Welke subsidies bestaan er voor ‘groen’ gas (dus gas uit mestvergisting, slachtafval, overige biomassa etc.)? Wat zijn de kosten per jaar voor deze subsidies?
- Geldt de vrijstelling alleen voor de glastuinbouw?
Armoede
In de MvT (bl. 7) wordt gesteld dat het kabinet de armoede en kinderarmoede niet wil laten oplopen ten opzichte van 2024.
- Waarom is gekozen voor deze doelstelling, in plaats van een doelstelling om armoede en kinderarmoede te verlagen?
Verlaagd BTW tarief op logies, culturele goederen en diensten
De fractie van de Partij voor de Dieren verwelkomt de in de Tweede Kamer aangenomen motie van van Dijk c.s. (36 602 nr. 140) om per Voorjaarsnota een alternatieve invulling voor de afschaffing van de verlaagde btw-tarieven te presenteren.
De miljoenennota en het belastingplan verhoogt echter ook het kortdurend verstrekken van logies aan studenten en dak- en thuislozen.
- Welke concrete logies voor studenten en dak- en thuislozen betreft deze maatregel specifiek?
- Hoeveel studenten en dak- en thuislozen betreft deze belasting maatregel, en in welke mate beïnvloedt dit de marginale druk van deze groepen?
- Waarom heeft het kabinet voor deze maatregel (m.b.t. studenten en dak- en thuislozen) gekozen?
Tariefkorting voor emissievrije personenauto’s
- Waarom is ervoor gekozen om de tariefkorting voor elektrische personenauto’s per 2026 tot 25% te verlagen?
- In het voorjaar van 2025 wordt deze maatregel opnieuw beoordeeld. Waarom is niet gewacht op deze beoordeling om deze maatregel uit te voeren?
- Is het kabinet bereid de maatregel per 1 januari 2026 weer terug te draaien?
Separaat tarief voor waterstof in de energiebelasting
Terwijl een verlaagd tarief voor de levering van waterstof wenselijk is, wordt in het voorstel geen onderscheid gemaakt naar de oorsprong van de waterstof. Het geldt voor zowel hernieuwbaar opgewekte, koolstofarme als fossiel opgewekte waterstof.
- Wordt met deze maatregel in principe niet een nieuwe fossiele subsidie ontwikkeld?
- Welke plannen heeft het kabinet om dit ongewenste neveneffect van deze maatregel ongedaan te maken?
Fiscale oplossing voor eenverdieners
- Om deze maatregel te implementeren zouden burgers een voorlopige aanslag moeten indienen. Is er een meer gemakkelijke manier om deze maatregel te implementeren?
Wijziging belastingschijven Box 1 en de hypotheekrenteaftrek
- Wat is de visie van het kabinet op de hypotheekrenteaftrek?
- Kan het kabinet bevestigen dat het voorgestelde belastingplan invloed heeft op de hypotheekrenteaftrek? Zo ja, hoe?
- Was dit een door het kabinet bedoeld effect? Zo nee, is het kabinet van plan dit effect terug te draaien? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
Belastingplan BES-eilanden (36604)
In de Tweede Kamer is het amendement 36 604, nr. 11 (Grinwis c.s.) aangenomen. Hiermee gaan minima meer belasting betalen en maxima krijgen belastingvoordeel.
- Kan het kabinet deze fout – waarvan de consequenties breed worden gezien als onwenselijk - eerder dan bij het belastingplan 2026 herstellen?
Verbetering koopkracht en vereenvoudiging huurtoeslag (36608)
1. 20% van huidige ontvangers gaat er door de voorstellen op achteruit door uitzondering van de servicekosten in de huurtoeslag. Waarom is gekozen voor voorstellen waarbij een gedeelte van de doelgroep van de huurtoeslag erop achteruit gaat? De huurtoeslag is juist bedoeld om deze groep huishoudens te ondersteunen.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen Visseren-Hamakers (PvdD) over verbruiksbelasting (suikertaks)
Lees verderSchriftelijke vragen Visseren-Hamakers (PvdD) over voortgang verduurzaming industrie
Lees verder