Christine Teunissen strijdt verder tegen "proef­bal­lonnen" van Dijkhoff


PvdD-senator wil proef­proces

24 april 2019

PvdD-senator Christine Teunissen heeft bezwaar ingediend bij het Gerechtshof tegen het besluit van het Openbaar Ministerie om geen vervolging in te stellen tegen Klaas Dijkhoff (VVD), die op 24 november vorig jaar 500 ‘proefballonnen’ met zijn beeltenis opliet tijdens het VVD-congres in Den Bosch. Teunissen deed aangifte tegen Dijkhoff om zo een proefproces tegen het verspreiden van zwerfafval in gang te zetten. Zij start nu de bijzondere klachtenprocedure. Het Gerechtshof zal daarin bezien of de aangifte alsnog tot vervolging leidt. Als dat het geval is, komt de zaak toch voor de rechter.

Het OM schrijft in zijn toelichting dat het moeilijk te bewijzen zou zijn of Dijkhoff zich niet aan de wet heeft gehouden. In de Wet Milieubeheer staat onder andere dat iedereen die weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat er door zijn handelen schade optreedt voor het milieu die handelingen achterwege moet laten. Teunissen vindt het overduidelijk dat Dijkhoff de ballonnen welbewust achterliet in het milieu. “Dat ballonoplatingen schadelijk zijn voor dieren en natuur is al heel lang bekend, ook bij de VVD. Dijkhoff heeft zijn proefballonnen via alle mogelijke media aangekondigd. Hij heeft een forse hoeveelheid afval met zijn portret erop in het ecosysteem gebracht met de bedoeling die verspreid over Nederland te laten landen met het oogmerk vrije publiciteit te oogsten.”

Ballon als zwerfafval

Het oplaten van ballonnen is schadelijk voor dieren en natuur. Vogels en zeedieren kunnen verstrikt raken in de touwtjes of sterven omdat ze de ballonresten voor voedsel aanzien. De ballon is een van de meest voorkomende vormen van zwerfafval op stranden.

De VVD stelt “de minst schadelijke, biologisch afbreekbare variant” te hebben gebruikt. Die ballonnen zouden volgens de fabrikant op grote hoogte door bevriezing verpulveren, waarna er “kleine stukjes afbreekbare ‘milieu-latex’ op de grond” zou neerdwarrelen, “in plaats van een hele ballon als het plastic was geweest”, aldus VVD-woordvoerder Raymond Mens.

Maar marienbioloog dr. Jan Andries van Franeker van Wageningen University & Research prikte die VVD-ballon direct door. "Onbegrijpelijk dat de grootste politieke partij van Nederland geen zicht lijkt te hebben voor ontwikkelingen in de samenleving’’, zei hij. "Het verhaal van de ballonnenindustrie dat latexballonnen afbreekbaar zijn, is allang doorgeprikt. Dat duurt heel lang. Het maakt mij boos omdat het domweg slecht is voor vogels en zeeschildpadden.’’

Ballon-oplaat-verbod

In Hoorn, Arnhem, Zwolle, Groesbeek (de huidige gemeente Berg en Dal), Zutphen, Gouda, Wageningen, Amstelveen en Soest is het oplaten van ballonnen al verboden. Na de aangifte van Teunissen verbood ook de gemeente Den Bosch het oplaten van ballonnen, waarna ook veel andere gemeenten zoals Amstelveen, Eindhoven, Vught, Barneveld, Gouda, Almere, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag een verbod aankondigden. Sinds dit jaar ontmoedigt de Oranjebond het oplaten van ballonnen tijdens Koningsdag.

Gerelateerd nieuws

Kandidatenlijst voor Eerste Kamer vastgesteld op partijcongres

Op 27 mei kiezen de nieuwe leden van de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer. De Partij voor de Dieren (PvdD) heef...

Lees verder

Partij voor de Dieren wijst Klimaatwet ook in Senaat af

Op 21 mei werd in de Eerste Kamer gedebatteerd over de Klimaatwet. De Eerste Kamer-fractie van de Partij voor de Dieren is ze...

Lees verder