Vragen Visseren-Hamakers (PvdD) naar aanleiding van het Nader Rapport met betrekking tot het Klimaatplan (32.813, BH)
Indiendatum: 8 apr. 2025
- Waarom kiest het kabinet ervoor te wachten met de ontwikkeling van een sociaaleconomische structuuranalyse tot de begroting 2026? Juist bij een meerjarig klimaatplan zou zo’n structuurplan – of in ieder geval de grote lijnen van het economische beleid relevant voor het klimaatbeleid – richting kunnen geven. Hoe ziet het kabinet de relatie tussen economisch en klimaatbeleid? Zijn er sectoren, bedrijvigheid of activiteiten dit niet passen in een klimaatneutrale samenleving?
- Gedragsverandering wordt nog te vaak gezien als het beinvloeden van gedrag van individuen terwijl ook sociale, financiele en economische factoren gedrag beinvloeden, zoals ook wordt erkend in het Nader Rapport. Welke maatregelen neemt het kabinet om deze factoren te veranderen?
- Gedragsverandering betreft daarnaast niet alleen individuele consumenten maar ook bv. het bedrijfsleven. Welke maatregelen neemt het kabinet om gedragsverandering ook in deze groep te beinvloeden?
- Ondanks het rijke ’ecosysteem’ aan klimaatbeleid (klimaatplan, nota, jaarlijkse bijstelling van beleidsmix) mist onze fractie ambitie en visie. Hoe ziet een klimaatneutrale Nederlandse (en mondiale) samenleving en economie eruit? Welke activiteiten passen daar in en welke niet – welke activiteiten moeten we dus uitfaseren of stopzetten? Hoe zorgen we ervoor dat werknemers die nu nog werken in de niet-duurzame bedrijfstakken of bedrijven een baan kunnen vinden in een duurzame bedrijfstak?
- Het kabinet is voornemens een klimaatinclusief begrotingsraamwerk te creëren. Zij volgt hierbij niet de definities en classificaties van uitgaven en inkomsten die aansluiten bij Europese methoden (bl.7). Waarom maakt het kabinet deze keuze? Wat is het verschil tussen de Europese methoden en de methodiek van het kabinet?
- Is het kabinet voornemens het concept van brede welvaart verder te integreren in de begroting, dus niet alleen klimaat, maar ook andere duurzaamheidsdoelen zoals biodiversiteit, waterkwaliteit, het tegengaan van vervuiling? Is het kabinet bereid ook voor deze bredere doelen de ‘cost of inaction’ te integeren?
Interessant voor jou
Vragen Visseren-Hamakers (PvdD) naar aanleiding van de nota van antwoord met betrekking tot het Klimaatplan (32.813, BH)
Lees verderVragen Visseren-Hamakers (PvdD) met betrekking tot de plannen van het Europese Commissie om wet- en regelgeving te versimpelen en regeldruk te verminderen.
Lees verder