Kandi­da­ten­lijst Eerste Kamer­ver­kie­zingen 2023


Een intro­ductie van de kandi­daten

1 februari 2023

Kandidatenlijst Eerste Kamerverkiezingen 2023

Op 15 maart 2023 kun je stemmen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Dit is een belangrijke stem, want zij kiezen op hun beurt weer de Eerste Kamerleden. Jouw stem op 15 maart is dus erg belangrijk. De Partij voor de Dieren heeft een ijzersterke kandidatenlijst voor de Eerste Kamer samengesteld. Hier lees je wie de kandidaten zijn!

1. Niko Koffeman

Sinds 2007 is Niko fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Als bedenker en strateeg van de partij heeft hij de thema’s dierenwelzijn, duurzaamheid, klimaatcrisis en vleesconsumptie indringend geagendeerd in de Eerste Kamer en daarbuiten.

2. Peter Nicolaï

  In 2019 werd Peter senator. Hij is oud-hoogleraar bestuursrecht en advocaat. Met zijn scherpe juridische blik en brede ervaring kan hij vaak het verschil maken voor de Partij voor de Dieren.

  3. Ingrid Visseren-Hamakers

   Milieu- en maatschappijwetenschapper Ingrid beschikt over prima strategische en inhoudelijke inzichten die samenvallen met het gedachtegoed van de partij. In haar werk aan de Radboud Universiteit stelt zij zich ten doel de transformatie naar een diervriendelijke, duurzame en eerlijke samenleving te versnellen. In de partij is zij geen onbekende, zij was de afgelopen jaren spreker op bijeenkomsten in het Europees parlement, voor de APF en voor de NGPF.

   4. Hanneke Schmeets

    Als fractiemanager voor de partij in de Eerste Kamer is Hanneke uitstekend ingevoerd in het wetgevingsproces en het voorbereiden van debatten. Zij stond in 2022 ook op de kandidatenlijst voor de gemeenteraad Den Haag. Zij heeft een achtergrond in cultuurwetenschappen en Europese Bestuurskunde.

    5.
    Sebastiaan van Pruissen

     Sebastiaan is beleidsmedewerker voor de partij in de Tweede Kamer. Hij heeft een achtergrond in Milieu- en Maatschappijwetenschappen en Politicologie.

     6. Henriëtte Prast

      Sinds april 2021 is Henriëtte senator voor onze partij. Zij is emerita hoogleraar Finance aan de Universiteit Tilburg en de bedenker van ‘Carnivoor? Geef het door’.

      7. Rosalie Bunnik

       Rosalie is al enkele jaren beleidsmedewerker voor de partij in de Tweede Kamer en kent het politieke proces als haar broekzak. Ze heeft een achtergrond in de literatuurwetenschap en internationale betrekkingen. Tijdens haar master heeft ze een debatprijs gewonnen in Oxford. Voor ze zich bij de partij aansloot heeft ze bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt. Ze stond in 2022 als lijstduwer op de kandidatenlijst voor de gemeenteraad Gouda

       8. Bibi Dumon Tak

        Schrijfster van, naar eigen zeggen, de waarheid in verhalen, die heel vaak over dieren gaan. Schreef onder andere in 2021 ‘In een groen knollenland – een schotschrift tegen de jacht’.

        9. Stephanie Palsma van Voorthuizen

         Stephanie heeft ervaring op verschillende posities in de partij, als fractiemanager in de Tweede Kamer en bestuurslid van de NGPF en de APF.

         10. Luuk van der Veer

          Vanaf 2007 is Luuk lid van de Provinciale Gelderland voor de Partij voor de Dieren.

          11. Marnix van der Werf

           In 2021 werd Marnix verkozen als lid van het partijbestuur. Hij is advocaat en heeft bovendien ruime bestuurlijke ervaring.

           12. Eva Meijer

            Eva is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver van onder meer Dierentalen, De soldaat was een dolfijn, De nieuwe rivier, Zee Nu en singer-songwriter. Eva treedt regelmatig op als gastspreker op partijbijeenkomsten.

            13. Maarten Reesink

             Maarten is verbonden aan de afdeling Mediastudies en het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam en houdt zich daar bezig met Animal Studies.

             14. Erno Eskens

              Erno is (dier)filosoof en politicoloog en schreef onder andere ‘Democratie voor Dieren’.

              15. Anja Hazekamp

               Sinds 2014 is Anja lid van het Europees Parlement namens de Partij voor de Dieren.

               Gerelateerd nieuws

               Financiële compensatie voor zorgmedewerkers met long-covid

               Zorgmedewerkers die tijdens de eerste coronagolf long-covid opliepen en daardoor langdurig ziek zijn geraakt, moeten door de ...

               Lees verder

               Op verzoek van PvdD Eerste Kamer: overwerk-toeslag voor part-timers

               Part-timers die overwerken omdat hun werkgever daarom vraagt, moeten over die uren extra betaald kunnen krijgen. Nu kunnen pa...

               Lees verder