Geaardheid geen reden tot ontslag


3 maart 2015

De Partij voor de Dieren heeft vandaag in de Eerste Kamer haar steun gegeven aan het afschaffen van de zogenaamde enkele-feitconstructie. Deze constructie maakt het mogelijk dat Christelijke scholen docenten kunnen ontslaan puur en alleen om hun seksuele geaardheid.

In de Algemene Wet Gelijke Behandeling staat dat werkgevers geen onderscheid mogen maken op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, geaardheid of burgerlijke staat. De enkele-feitconstructie vormt op deze wet echter een uitzondering. Voorstanders van de enkele-feitconstructie zijn met name bijzondere scholen, die de homoseksuele geaardheid van docenten in strijd achten met hun religieuze principes. In de Tweede Kamer stemden alleen de ChristenUnie en de SGP, en één lid van het CDA, tegen het afschaffen van de enkele-feitconstructie.

Senator Niko Koffeman verwees in zijn bijdrage naar de homoseksuele docent Duran Renkema, die in 2011 door de Gereformeerde school waar hij lesgaf werd ontslagen. Hij was de eerste homoseksuele docent die zijn ontslag aanvocht. De rechter stelde hem in het gelijk, maar de negatieve publiciteit heeft grote impact gehad op het leven van Renkema.

Niko Koffeman: "Het is alweer ruim twintig jaar geleden dat de Algemene Wet Gelijke Behandeling is ingevoerd. Al die tijd heeft de enkele-feitconstructie tot veel onduidelijkheid geleid. We moeten vaststellen dat het wezenskenmerk van mensen, hun seksuele gerichtheid, niet relevant geacht zou moeten worden voor hun werk of hun kwaliteiten als docent. Als er een gegronde reden is voor ontslag, moet je iemand kunnen ontslaan. De seksuele gerichtheid heeft daar echter niets mee te maken en die moet daar dan ook buiten blijven. De enkele-feitconstructie is dus wat mijn fractie betreft nergens voor nodig."

Gerelateerd nieuws

Senator Partij voor de Dieren doet aangifte tegen jachtopzichter wegens illegale jacht op houtsnip

Senator Koffeman van de Partij voor de Dieren heeft aangifte gedaan tegen een jachtopzichter van landgoed Duivenvoorde (Voors...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil Eerste Kamer renoveren

De Partij voor de Dieren heeft de concept kandidatenlijst vastgesteld voor de verkiezingen voor de nieuwe Eerste Kamer. Senat...

Lees verder