Partij voor de Dieren protes­teert tegen groot­schalige bomenkap Noord Aa


30 maart 2016

De Partij voor de Dieren heeft zaterdag geprotesteerd tegen de plannen van de gemeente om meer dan honderd bomen te kappen bij het Noord Aa. De bomen zouden onder andere geveld om ruimte te maken voor extra parkeerplaatsen. De Partij voor de Dieren vindt dat het Zoetermeerse stadsbestuur veel te gemakkelijk tot kap overgaat. Daarmee gaat de natuurwaarde van dit bosrijke gebied achteruit.

Aan de noordkant van het Noord Aa wil de gemeente 103 bomen kappen. Ook zouden bij een van de restaurants eiken moeten wijken om plaats te maken voor extra parkeerplekken. Er komen aanzienlijk minder jonge bomen op deze plekken terug. Bovendien leiden de vernieuwingsplannen voor het Noord Aa tot meer drukte, wat de ecologie in het gebied verder dreigt aan te tasten.

Bomen hebben een grote natuurwaarde en zijn onze groene longen: ze leveren zuurstof en vangen CO2 op. Hoe ouder en groter bomen zijn, hoe meer ze bijdragen aan de kwaliteit van de leefomgeving. Christine Teunissen, Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren: "ik ben in deze omgeving opgegroeid en in de afgelopen twintig jaar is het bos rond het Noord Aa steeds rijker geworden qua verschillende plant- en diersoorten. Als de plannen doorgaan, verdwijnt veel van dit bosrijke gebied. Bij ontwikkeling zou de gemeente het behoud van waardevolle bestaande bomen als uitgangspunt moeten nemen. Inventariseer wat er is en kijk dan naar de financiering van het onderhoud, met behoud en versterking van de bestaande kwaliteiten.”

De Partij voor de Dieren vindt dat de gemeente Zoetermeer in andere delen van de stad ook te snel overgaat tot bomenkap. In Seghwaert staan bijvoorbeeld honderden bomen op de kaplijst van de gemeente. Teunissen: “bomen hebben een grote waarde van zichzelf, maar zijn ook van enorm belang voor een fijne leefomgeving. Zo vangen ze fijnstof op, helpen tegen wateroverlast en dragen bij aan biodiversiteit en de gezondheid van mensen. We moeten zuinig op ze zijn, ook in het belang van toekomstige generaties.”

Gerelateerd nieuws

Opinie: Eerste Kamer op zoek naar zichzelf - Instellen staatscommissie tijdsverspilling

'Het instellen van een staatscommissie is tijdverspilling in een parlementaire democratie in blessuretijd' De Eerste Kamer h...

Lees verder

Opinie: Als het kalf verdronken is, slacht men de koe

Gezonde koeien dreigen opgeofferd te worden nu de politiek veel te laat inziet dat de ongeremde groei van melkveebedrijven vo...

Lees verder