Christine Teunissen bij 200 jaar grondwet: ook handels­po­litiek zorgt voor discri­mi­natie en uitbuiting


16 oktober 2015

Eerste Kamerlid Christine Teunissen heeft bij de viering van 200 jaar grondwet en Staten-Generaal geprotesteerd tegen discriminatie en uitbuiting. Tijdens de viering in de Ridderzaal droeg ze een jurk met een statement tegen kinderarbeid. Christine: "Laten we niet vergeten dat onze welvaart goeddeels gebouwd is op de armoede van anderen, elders op de wereld."

Artikel 1 van de grondwet zegt: "Iedere discriminatie, met name op grond van geslacht, ras, kleur, etnische of sociale afkomst, genetische kenmerken, taal, godsdienst of overtuiging, politieke of andere denkbeelden, het behoren tot een nationale minderheid, vermogen, geboorte, een handicap, leeftijd of seksuele gerichtheid, is verboden."

Dat zou niet alleen een formule voor binnenlands moeten zijn, maar een leidraad voor ons handelen, ook internationaal.

Het opkopen van grond in Afrika, het kappen van Braziliaans regenwoud voor onze veeteelt, het gedogen van kinderarbeid en andere vormen van uitbuiting ten behoeve van onze binnenlandse consumptiehonger zijn niet te rijmen met het gestelde in wat artikel 1 ons voorschrijft.

Het wegvallen van grenzen vergroot de kans op normvervaging. 200 jaar Staten-Generaal biedt de mogelijkheid tot een herijking van het besef dat de aarde genoeg biedt voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Het Parlement der Dingen - toespraak Bertha 38

Wat als de dieren, de natuur, of dingen een stem hadden in ons parlement? Deze vraag stond centraal in de schrijfwedstrijd He...

Lees verder

Opinie: Iedereen is gelijk, maar sommigen meer dan anderen

"Iedere discriminatie, met name op grond van geslacht, ras, kleur, etnische of sociale afkomst, genetische kenmerken, taal, g...

Lees verder